Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Augusztus 23. 16:12, kedd | Helyi
Forrás: baon.hu

Új kenyér a kemencéből

Új kenyér a kemencéből

Húsz új kenyér mellett kalácsokat, kenyérlángosokat, pogácsákat, különböző süteményeket sütöttek az ünnep napján a kiskőrösi családok a város kemencéjében.

A kemence négyosztatú, ebből hármat gyújtottak be. A harmadikban húsokat sütöttek szombat délután. Gyepesné Gabojsza rendező elmondta, hogy kétszer kelesztették és dagasztották az újkenyeret, melyhez a lisztet a tiszapüspöki Klára Malom biztosította. Élesztő nélkül, vadkovásszal készült el a sütni való, mely így hasonlít a régi idők kenyerére. Egy bő óra alatt sültek meg a másfél kilós cipók.

A kemence egyre inkább összehozza a kiskőrösi közönséget. Itt ugyanis bárki elkészítheti a sültjeit, kenyereit, csak előbb be kell jelentenie az igényét az önkormányzatnál. Onnét pedig kaphat fűtőanyagot és fűtőt is, aki begyújt a kemencébe. Gyepesné Gabojsza azt mondja, hogy meg kell ismerni a kemencébe történő sütést, ezért is hívták meg egy ismerősüket, Varga Jánost Szajolból, aki sokszor sütött már így kenyeret.

forrás link:http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/uj-kenyer-a-kemencebol-680054

Címkék: új kenyér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.