Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

150 milliárd forint hiányzik az önkormányzati rendszerből

150 milliárd forint hiányzik az önkormányzati rendszerből

Az idei költségvetés tervezésénél a polgármesterek rádöbbentek, mit is jelent a gyakorlatban a két éve még tökéletes megoldásként hirdetett feladatfinanszírozás. Az önkormányzatoktól elkerülő feladatok költségét meghaladó központi forráselvonás következtében ugyanis a települések többségében jelenleg még a kötelező feladatok ellátásának sincs meg a fedezete – derült ki a MÖSZ önkormányzati költségvetésről rendezett konferenciáján, 2013. február 13-án, Gödöllőn, ahol közel félezer polgármester szembesítette a valósággal a belügyi és a gazdasági tárca képviselőit.

A feladatfinanszírozás bevezetésekor azt ígérték, hogy lesz elég forrás a kötelező feladatokra – mondta bevezetőjében Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke –, ám jelenleg körülbelül 100-150 milliárd forint hiányzik az önkormányzati rendszerből annak következtében, hogy az átvett feladatoknál több pénzt vontak el a településektől. Mint a Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez beérkezett önkormányzati észrevételek mutatják, ez leginkább a kisebb településeket sújtja, illetve azokat, ahol kevés az iparűzési adóbevétel. Az előzetes számítások alapján számos település küzd 10-20 százalékos forráshiánnyal, több száz még a legszigorúbb takarékossági intézkedések mellett sem képes működési hiány nélkül tervezni az idei költségvetését.

Az elégtelen finanszírozás problémáját alapvetően az SZJA helyben maradó 8 százalékának és a gépjárműadó 60 százalékának elvétele okozza, melyet – a lakosság és a vállalkozások korlátozott teherbíró képessége miatt – a települések döntő többségénél nincs lehetőség helyi adókkal pótolni.

Gémesi György a legégetőbb problémák között említette, hogy a községek hivatali létszámának elégtelen finanszírozása nem teszi lehetővé a feladat ellátását. Hozzátette, hogy a település-üzemeltetés feladatainak állami támogatása nem nyújt fedezetet a legalapvetőbb tevékenységek ellátására: a közvilágítás fenntartásának költségeinek mindössze 60 százalékára biztosít fedezetet a költségvetési törvény, míg az építéshatósági feladatokra egyáltalán nincs forrás nevesítve.

A MÖSZ elnöke által festett képet tovább árnyalták a településük helyzetét bemutató polgármesterek felszólalásai. Eszes Béla, Jánoshida első embere 37 millió forintos költségvetési hiányról számolt be, hozzátéve, hogy a Jászság majdnem minden településénél hasonló nagyságrendű mínuszokról lehet beszélni. Isaszegen 100 milliós a hiány, melyen kormányzati segítség nélkül a művelődési központ, a múzeum és a sportlétesítmények költségvetésének drasztikus csökkentésével lehet javítani valamelyest. „A település lelkét kellene eltemetni, hogy gazdaságilag életben maradjunk”- fogalmazott Hatvani Miklós polgármester. Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere, a Magyar Faluszövetség elnöke a kistelepülések érdekében emelt szót. Ismertette, hogy korábban az ÖNHIKI támogatások 70 százalékát is a városok kapták, és a hitelkonszolidáció is nekik kedvez.

A 2013-as esztendő döntő év az önkormányzatok számára, hiszen most lépnek hatályba a 2010-es új Önkormányzati Törvény legfontosabb rendelkezései – kezdte előadását Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium Önkormányzati Költségvetési Rendszerek Főosztályának főosztályvezetője. Miután csak most vezették be a feladat alapú finanszírozási rendszert, folyamatosan jönnek elő a hibák, amiket összegyűjtenek és igyekeznek teljes mértékben korrigálni. Ezek a korrekciók azonban majd csak a következő költségvetésben jelennek majd meg.

Hogy addig mit lehet tenni? Berczik Ábel szerint fel lehet használni az előző évi pénzmaradványokat vagy át kell csoportosítani a különböző támogatásokat, mert nem olyan szigorúan kötött a felhasználásuk. Példaként említette az óvodákat, ahol a bértámogatásból - szükség esetén - ki lehet egészíteni az intézmény egyéb működési támogatását. Azoknak az önkormányzatoknak pedig, amelyek semmiképpen nem tudják elkerülni a működési hiányt, fenntartanak 44,5 milliárd forintot a költségvetésben.

Papp Emese, a Belügyminisztérium Önkormányzati Gazdasági Főosztályának főosztályvezetője az önkormányzati hitelkonszolidáció szükségességét ecsetelte a hallgatóságnak, tekintettel arra, hogy ennek éppen a további adósságok elkerülése a célja. Ugyanezt szolgálja a hitelfelvételi lehetőségek szigorítása is, likvid hitelek felvételére továbbra is nyílik lehetősége a településeknek anyagi gondjaik enyhítésére.

A szaktárcák képviselőinek előadásait újabb polgármesteri hozzászólások követték, majd Gémesi György összegezte az elhangzottakat. „Meg kell magunkat szervezni, mert ha nem tesszük, nem hallgatják meg a kérésünket. Természetesen nem tüntetésre gondolok, hanem tárgyalásra és a megoldások megkeresésére” – mondta, hozzátéve, hogy a MÖSZ márciusban országjáró konzultáció-sorozatot rendez a vidékfejlesztés lehetőségeiről, amelyben szintén fontos feladat hárul az önkormányzatokra-közölte a moszlap.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során