Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 18. 06:07, szerda | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Máthé Zoltán

A cél lassítani a járvány terjedését, és ha az emberek felelősen viselkednek, akkor van erre esély

A cél lassítani a járvány terjedését, és ha az emberek felelősen viselkednek, akkor van erre esély

A cél lassítani a járvány terjedését, és ha az emberek felelősen viselkednek, akkor van erre esély - közölte az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén.

Horváth Ildikó közölte: a Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelyén kívül több kórházat járványkórházzá alakítanak a koronavírus-járvány miatt.

Horváth Ildikó elmondta, a Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház és a fővárosi intézmény mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét is kijelölték erre, továbbá Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény.

Azt mondta, a magyar kormány időben lépett, az intézkedések célja lassítani a járvány terjedését, és ha az emberek közreműködnek, felelősen viselkednek, betartják a hozott intézkedéseket, akkor van erre esély.

Az államtitkár közölte, a 65 év feletti háziorvosok nem fognak részt venni a közvetlen betegellátásban, úgy kell szervezni a munkát, hogy a fiatal orvoskollégákat fogják a betegekhez irányítani. A nem sürgős műtétek elhalasztásáról már született döntés, és elkezdték az egészségügyi végzettségűek vagy annak tanuló önkéntesek toborzását. Megváltoztak a receptkiadás feltételei, a szakvizsgák halaszthatóak lesznek.

Elmondta, rengeteg beszerzés van folyamatban védőeszközből és lélegeztetőgépekből, ezekre és a már meglévőkre stratégiai készletekként kell tekinteni, oda kell azokat majd helyezni, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Ezenkívül aki ismeretlen okból tüdőgyulladásban szenved, azt a protokoll szerint koronavírusra tesztelik.

Horváth Ildikó beszámolt arról is, hogy átalakították a laborhálózatot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül hét laboratórium is közreműködik a vizsgálatokban, és a Korányi kórház is készül az intenzív ellátásra szoruló betegek fogadására.

Jelen állás szerint 45 egészségügyi dolgozó van karanténban - ismertette.

Képviselői kérdésre elmondta, a nemzetközi szakértők szerit az országok lakosságának 50-70 százaléka megfertőződik.

Az államtitkár jelezte: sok "importált" koronavírusos betegre számítanak. Mint mondta, úgy készülnek, hogy Magyarországon is megtörténhet az, ami Ausztriában, ahol egy hét alatt a több tízes esetszámból ezres betegszám lett.

Surján Orsolya helyettes tisztifőorvos elmondta, hogy a járványra tekintettel változtak az eljárásrendek.

A leglényegesebb változásokat ismertetve elmondta, ezentúl aki nem igényel kórházi ellátást, maradhat otthonában, akkor is, ha tüneteket mutat.

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban mobil mintavevő egységeket hoznak létre az Országos Mentőszolgálattal együttműködve, és mostantól a súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban szenvedőknél elvégzik a laborvizsgálatot, már nem nézik az utazási előzményt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.