Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Június 05. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakásépítőket Németországban

A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakásépítőket Németországban

A Nap sugárzási energiáját hasznosító rendszert kell telepíteni minden újépítésű lakóingatlan tetőszerkezetére 2022-től Németországban egy pénteken kiszivárogtatott kormányzati terv szerint.

A klímavédelmi törvény szigorításához kapcsolódó akcióterv szerint csak olyan társasházat vagy családi házat lehet építeni jövő év január 1-jétől, amely rendelkezik villamos energiát előállító napelemes rendszerrel vagy hőenergiát termelő napkollektoros rendszerrel.

A korábbi építésű lakóingatlanokra is érvényes az új kötelezettség, ha felújítják a tetőszerkezetet.

A következő lépésben, 2023-tól újabb szigorítás következhet, bevezethetik, hogy az új lakások energiafogyasztása a teljes lakóingatlan-állományt jellemző átlag legfeljebb 55 százalékát érheti el. Ezt az arányt két év után - 2025-től - 40 százalékra csökkentik a tárcaközi egyeztetésre indított javaslat szerint.

A klímaváltozás megfékezését szolgáló új szabály betartásához támogatási programot is indítanak. A lakóépületek energetikai felújítására 2,5 milliárd eurót (875 milliárd forint) biztosítanak 2022-ben, és további kétmilliárd eurót 2023-ban.

A kormány várhatóan a június 23-i ülésén elfogadja és a parlament (Bundestag) elé terjeszti a klímavédelmi akciótervről szóló javaslatát, amely azonban valószínűleg már nem veszi napirendre az ügyet a szeptemberi Bundestag-választásig - áll az ARD országos köztelevízió hírportálján (tagesschau.de) közölt összeállításban.

A lakástulajdonosok országos érdekvédelmi szervezete (Haus & Grund) szerint a napelem-, vagy napkollektor-telepítési kötelezettség bevezetése elhamarkodott lépés lenne. A rendszerek kiépítése jelentősen drágítaná a lakásépítést, és a kötelezettség nem jár együtt azzal a lehetőséggel, hogy a tulajdonosok értékesítsék a háztetőkön megtermelt és fel nem használt energiát - nyilatkozott a saját otthont tulajdonló magánszemélyek millióit és több százezer ingatlant üzemeltető óriásvállalatokat is képviselő szervezet elnöke, Kai Warnecke.

Németországban az alkotmánybíróság egy áprilisi döntése kötelezte a kormányt a klímavédelmi törvény szigorítására. A parlamenti elfogadásra váró új változat szerint 2030-ra nem 55, hanem 65 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest, és 2050 helyett már 2045-re el kell érni az úgynevezett klímasemlegességet, vagyis azt, hogy nettó nulla legyen Németország szén-dioxidban számolt üvegházgáz-kibocsátása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.