Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Április 19. 12:05, vasárnap | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A spanyol kormány harmadszor is kezdeményezi a szükségállapot meghosszabbítását

A spanyol kormány harmadszor is kezdeményezi a szükségállapot meghosszabbítását

A spanyol kormány harmadszor is kezdeményezi a parlamentnél az új típusú koronavírus miatt március 15-én bevezetett szükségállapot meghosszabbítását - jelentette be a spanyol miniszterelnök szombat este Madridban.

Pedro Sánchez elmondta: a kormány javasolni fogja a korlátozó intézkedések fenntartását május 9-ig, azonban azzal az enyhítéssel, hogy a gyerekek egy meghatározott időkeretben kimehessenek az utcára április 27-től. Az intézkedés részleteinek kidolgozása még hátra van.

A spanyol alkotmány értelmében egyszerre legfeljebb 15 napra rendelhető el a szükségállapot, meghosszabbításához minden esetben a törvényhozás jóváhagyása szükséges.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az egészségügyi minisztérium vasárnap rendeletet fogad el a szájmaszkok fogyasztói árának meghatározásáról és ellenőrzéséről, hogy azok megfizethetők legyenek a lakosságnak.

Pedro Sánchez szerint a spanyolok az eddigi megszorítások betartásával "példás választ" adtak a járvány okozta szélsőséges helyzetre, áldozatuknak köszönhetően "életek tízezreit" sikerült megmenteni.

"Ezek az eredmények még nem elegendőek, és főleg törékenyek, nem tehetjük kockára őket elhamarkodott döntésekkel" - fogalmazott, indokolva a szükségállapot fenntartását, amely azt jelenti, hogy az oktatási intézmények zárva maradnak, ahol csak lehetséges továbbra is a távmunka ajánlott, a lakhelyet csak a munkába járáskor, bevásárláskor lehet elhagyni, zárva maradnak az éttermek, szórakozóhelyek és az üzletek többsége is.

Spanyolországban szombaton meghaladta a 20 ezret az új típusú koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma. A SARS-CoV-2 vírust eddig 191 726 ember szervezetében mutatták ki. A fertőzésből 74662-en gyógyultak meg.

A miniszterelnök beszélt arról, hogy a korlátozások visszavonását akkor lehet megkezdeni, ha az ország teljesítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó előírásait, reményei szerint erre májusban sor kerülhet.

Mint mondta, a kormány három hete dolgozik a fokozatosra tervezett enyhítő intézkedéseken, amelyeket lassan és "a lehető legnagyobb elővigyázatossággal" kell meghozni, várhatóan területileg eltérő módon, mivel a járvány hatása térségeként különböző.

Véleménye szerint ez egy tanulási folyamat lesz, amelyben elképzelhető, hogy tesznek két lépést előre, aztán egyet vissza, de mindig a járvány alakulását figyelve és a kockázatokat mérlegelve.

"Amikor újból kimegyünk az utcára (...) a járvány néma, gazdasági és társadalmi pusztításával fogunk találkozni" - mondta, és egységet kért az újjáépítéshez.

A kormányfő a héten egyeztetéseket kezdett a parlament pártjaival egy nemzeti paktum elfogadásáról, amelynek célja az egészségügyi rendszer megerősítése, az üzleti élet ösztönzése, a munkahelyteremtés, továbbá szociális védelmi intézkedések bevezetése és egységes álláspont kialakítása az Európai Unióval való tárgyalásokhoz.

"Spanyolország nem maradhat védtelen, ahogy az unió más országa sem" - fogalmazott ismét a közösségi szolidaritás szükségességét hangsúlyozva járvány okozta károk mérséklésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése