Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Január 27. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat a koronavírus miatt

Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat a koronavírus miatt

Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket

- jelentette be Facebook-profilján Andrej Babis cseh miniszterelnök. A kormányfő szerint a prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak.

A repülőtéren az utasok számára már hozzáférhetőek mindazok az információk, amelyek tájékoztatják, hogyan kell eljárni, ha az ember rosszul érzi magát, és lehetőség van egy első ellenőrzésre is, nem jelentek-e meg nála a koronavírusra utaló tünetek - írja Babis.

Eddig még nem volt szükség beavatkozásra, de a forgatókönyv már kész. "Amennyiben a repülő fedélzetén egy konkrét személynél gyanús tüneteket észlelnek, a repülőtér azonnal beindítja készenléti terv szerinti intézkedéseket" - tájékoztatott a kormányfő. Minden esetet azonnal kivizsgálnak, és a betegséggyanús személyt karanténba zárják - tette hozzá.

Pontosabb és részletesebb tájékoztatást ezzel kapcsolatban Adam Vojtech egészégügyi miniszter adott a vasárnap délutáni sajtóértekezletén. A miniszter hangsúlyozta: megelőző intézkedésekről van szó, egyelőre semmiféle vészhelyzeti fogatókönyvet nem léptettek életbe, mert jelenleg az alapvető cél a Csehországba érkező utasok tájékozottságának növelése, mit tegyenek gyanús tünetek esetén. Az utasok ellenőrzése szúrópróbaszerű, és nem általános.

Adam Vojtech szerint a vasárnap folyamán már két személy kérte kivizsgálását, de egyelőre egyiknél sem találtak az orvosok koronavírust.

Csehországban eddig nem jelent meg a koronavírus, de egy cseh állampolgárt a vietnami Danangban koronavírusos tünetekkel kezelnek. A miniszter szerint kivizsgálása negatív eredménnyel zárult. Adam Vojtech szerint a csehországi kórházak fertőzőbeteg osztályain készültség van. "A helyzetet semmiképpen sem becsüljük le, a higiénikusok intenzíven dolgoznak" - írta a miniszter a Twitter közösségi mikroblog portálon. "Nincs ok az aggodalomra" - szögezte le a miniszter újságírók előtt is. Hozzátette: a csehországi intézkedések összhangban vannak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival.

"Felkészültek vagyunk, levontuk a tanulságokat a 17 évvel ezelőtti SARS-járványból" - nyilatkozta Eva Gottwaldová országos tisztiorvos az iDnes című internetes portálnak. Megjegyezte: pánikra nincs ok.

A Právo című napilap szombaton arról írt, hogy a koronavírus esetleges megjelenésére a civil egészségügyi hálózat mellett a katonai egészségügyi szakemberek is fel vannak készülve. A hadseregnek Techonínben - Prágától északkeletre az Orlické hory hegyalján - fertőző betegségek kezelésre szakosodott speciális kórháza van. Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkarának szóvivője szerint a kórház szükség esetén 12 órán belül teljes mértékben üzemképes lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése