Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 15. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Duna House: újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben

Duna House: újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben

Növekedési pályára léphet újra az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően - közölte a Duna House cégcsoport csütörtökön az MTI-vel.

Az idei év 90-100 ezer körüli tranzakciószáma az elmúlt 9 év leggyengébb ingatlanpiacát jelentette, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt utoljára, amikor 88 ezer ingatlan cserélt tulajdonost. Jövőre viszont már 110-130 ezer adásvétellel számolnak - jelezték.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét, aki elmondta: az idei évben bizonytalanabb vevői attitűd után jövőre erősebb bizalomra és aktívabb, gyorsabb döntésekre számítanak vevői oldalon, amelyeket az otthonteremtési támogatások és a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek támogatnak az otthonteremtési szándékkal vásárlóknál. A befektetői vásárlásoknál is növekedést várnak, a versenyképes befektetési termékek kifutásának is köszönhetően.

Közölték, vevői oldalról jó hír, hogy az idei gyengébb ingatlanpiacnak köszönhetően erős ingatlankínálat várja jövőre az érdeklődőket. Mindez 2024 elején a leggyorsabb vevőknek fog kedvezni, várhatóan a nagyobb aktivitás miatt a kínálat is ütemesebben fog csökkeni, így a Duna House nem javasolja a kivárást. Jelenleg Budapesten, a nagyvárosokban és a kisebb településeken is érdemben tudnak válogatni az érdeklődők.

Az otthonteremtési támogatással tervező vásárlók számára pedig pozitívum, hogy a csok plusz részletszabályai alapján a használtlakás-piac jelentős része megfelel a kritériumoknak, amit a 80 vagy 150 milliós értékhatár és a gyerekszámtól függő minimális méretkorlát megkövetel. A befektetők aktivitását a 10 százalék alá csökkenő állampapírhozamok növelhetik az ingatlanpiacon, várhatóan egyre többen választják újra az ingatlant mint befektetést, ami tovább növelheti a tranzakciókat elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban.

Az ingatlanáraknál az erősebb kereslet magával hozhatja a fordulatot, így nominális értelemben a másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak Magyarországon. A Duna House szakemberei éves szinten átlagosan 5-10 százalékos áremelkedéssel számolnak 2024-ben.

Arra is kitértek, hogy idén a bizonytalanabb gazdasági tényezők és a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt az átlagosnál nagyobb mértékben esett vissza a hitellel vásárlók aránya, így az ingatlanpiac mellett a jelzáloghitel-piac is gyengén alakult.

A Magyar Nemzeti Bank októberig publikált hivatalos adatai és a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass pénzügyi közvetítő november-decemberi előrejelzése alapján 600 milliárd forint alatt maradhat az idén a forintalapú jelzálogcélú hitelek volumene, ami így 50 százalékos visszaesés a 2022-es 1192 milliárd forintos piachoz mérten. A Credipass szakemberei a most bejelentett önkéntes THM plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként 2024-ben 750-850 milliárd forintos aktív piaccal számolnak - ismertette a Duna House.

Címkék: gazdaság, ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során