Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyelőre csak egyeztetnek az élelmiszerek áfájáról

Egyelőre csak egyeztetnek az élelmiszerek áfájáról

Egyelőre nem született politikai döntés az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentéséről, az ügyben tárcaközi egyeztető tárgyalások és termékszintű hatásvizsgálatok zajlanak - írja a Magyar Nemzet. A gazdasági tárca tájékoztatása szerint az esetleges intézkedés hatásai 'rendkívül összetettek és szerteágazók' ezért szükséges az alapos vizsgálat.

A lap azt követően fordult a tárcához, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács múlt héten arról számolt be, információi szerint megszületett a politikai döntés a tej áfájának csökkentéséről. Az NGM beszámolója szerint az alapvető élelmiszerek esetleges áfakulcsa csökkentésének hatásai rendkívül összetettek és szerteágazók. Ezek a termelőktől kezdődően a teljes ágazatot, a fogyasztókat és a költségvetést egyaránt befolyásolják. Emiatt – fejtették ki – a kormánydöntést megelőző egyeztetések során olyan megalapozott, valamennyi érdemi részletre kiterjedő vizsgálatokat kell lefolytatni, amelyek alapján a várható hatások a legpontosabban meghatározhatók. Az említett vizsgálatok alátámasztásául szolgáló egyeztetések a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a terméktanácsok, valamint a szakmai szervezetek szakértőinek bevonásával zajlottak.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet napokban közzé tett vitaanyaga szerint indokolt az áfa-rendszer felülvizsgálata. A kutatók egy 12 százalékos csökkentést látnának reálisnak. Ebben az esetben becslésük szerint az élelmiszerek utáni 633 milliárd forintnyi áfából 165 milliárd esne ki, de a büdzsé vesztesége csak 95,6 milliárd forint lenne a javuló adóbefizetési hajlandóság miatt. A veszteséget pedig mintegy 50 milliárd forintra mérsékelné, ha az áfacsökkentés egybe esne a mezőgazdasági adórendszer korszerűsítésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.