Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre kevesebb a pszichiáter, de patológusból sincs elég

Egyre kevesebb a pszichiáter, de patológusból sincs elég

A közelmúltban hozták nyilvánosságra azt a listát, amely többek között tartalmazza a 2013-ra meghatározott egészségügyi hiányszakmákat valamennyi megyében - írja a Magyar Hírlap. A tizenkilenc elemből álló felsorolás az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről szóló kormányrendelet alapján készült, és hiányterületként jelöli meg egyebek mellett a neurológiát, a gyermekfogászatot és meglepő módon a pszichiátriát is.

Németh Attilát, a Nyírő Gyula Kórház főigazgatóját azonban nem lepte meg, hogy a listán szerepel ez a szakma, mivel általában a végzett orvosok nem preferálják ezt a szakterületet sem itt, sem máshol. Szerinte a legdivatosabb területek leginkább a sebészet, a belgyógyászat és a szülész-nőgyógyász pálya. „Számos tényező idézi elő, hogy kevés rezidens dönt végül a pszichiátriai szakvizsga mellett. Ennek egyik oka például az alacsony bérezés, a munkakörülmények sem ideálisak, és az is gondot jelent, hogy az elmeosztályokat általában a kórházak legrosszabb állapotú épületeiben helyezik el” – mondta a főigazgató.

Németh doktor úgy véli, hogy sajnos abból a kevés szakorvosból is, aki ezt a pályát választja, nagyon sok külföldre megy, és ez több szempontból sem szerencsés. Kifejtette, olyan területről van szó, ahol különösen fontos az adott ország anyanyelvének, kultúrájának ismerete, ám ennek ellenére sokan mégis országot váltanak. Az említett feltételek hiánya miatt a külföldön elhelyezkedő pszichiáterek nem tudják azt a színvonalat nyújtani, amit a saját hazájukban teljesítenének.

A hiányszakmák listájában található az aneszteziológia és intenzív terápia, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a gyermekfogászat, a gyermek- és ifjúság­pszichiátria, az igazságügyi orvostan, az infektológia, a megelőző orvostan és népegészségtan, a neurológia, a nukleáris medicina, az orvosi laboratóriumi diagnosztika, az orvosi mikrobiológia, az ortopédia-traumatológia, az oxyológia és sürgősségi orvostan, a patológia, pszichiátria, radiológia, sugárterápia, transzfúziológia és a tüdőgyógyászat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk