Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Január 17. 09:38, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Több helyen vannak késések, de minden vasútvonal járható

Havazás - Több helyen vannak késések, de minden vasútvonal járható

A szerda esti és a csütörtök reggeli hideg, szeles és havas idő az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést, ugyanakkor a nagy mennyiségben leesett csapadék ellenére minden vonalon biztosított a folyamatos vasúti közlekedés - közölte a Mávinform csütörtök délelőtt az MTI-vel.

A hóborította területeken a több ezer váltót folyamatosan tisztítja a MÁV. Celldömölk, Szombathely, Hegyeshalom és Zalaegerszeg környékén a szerelvények menetszele által visszahordott csapadék miatt, több vonalon váltóállítási probléma nehezíti a közlekedést. A Celldömölk-Zalaegerszeg, a Celldömölk-Győr és a Celldömölk-Veszprém vonalon közlekedő vonatok jelenleg átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. A GYSEV vonalain két Budapestre tartó távolsági vonat - műszaki ok miatt - nagyobb késéssel közlekedik.
A Mávinform az felhívja az utasok figyelmét, hogy a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.
Korábban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte, hogy az intenzív havazás, illetve a hóátfúvások miatt a Dunántúlon több útszakaszon lelassult a közlekedés. Az ország többi részén általában vizesek, nedvesek az utak.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel hófúvás miatt több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adott ki. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott országos, figyelmeztető előrejelzésében azt írta: estétől a havazás mérséklődik a Dunántúlon, de a szél erősödni fog, így a térségben a hófúvások következtében továbbra is magas hótorlaszokra kell majd számítani.
Északnyugaton délutánig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül a csapadék intenzitása, de a szél tovább erősödik a térségben. Az éjszakai jelentős havazás után a Dunántúl északi felén újabb 10-15 centimétert meghaladó friss hó valószínű, de estére itt is gyengül az intenzitás.
A Duna-Tisza közének nyugati részén, Pest megyében, illetve az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően maximum 4 centiméter, a Duna vonalához közelebbi területeken (Bács-Kiskun-megye északnyugati részén, Pest megye nyugati felén) helyenként 3-7 centiméter friss hó is hullhat, de ez részben olvad is napközben. Este, késő este északkeleten lehet kisebb havazás, amelynek következtében maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket