Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 04. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Házkutatást tartottak Nicolas Sarkozy irodájában és otthonában

Házkutatást tartottak Nicolas Sarkozy irodájában és otthonában

Házkutatást tartott kedden a rendőrség Nicolas Sarkozy volt francia elnök irodájában és otthonában, valamint az ügyvédjénél - tudatta az egykori államfő jogi képviselője.

Jean-Michel Gentil vizsgálóbíró és mintegy tíz, gazdasági bűncselekményekre szakosodott nyomozó kutatta át Nicolas Sarkozy házát és irodáját. A volt államfő nem volt jelen a házkutatások alatt, miután hétfőn este családjával Kanadába utazott szabadságra.
A hatóságok Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonya, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnője pénzügyeit vizsgálják. Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampánya során állítólag törvénysértő támogatást kapott Bettencourt-tól. Sarkozy még államfőként többször tagadta, hogy törvénytelen pénzt kapott volna az öt évvel ezelőtti kampány során.
Thierry Herzog, a volt elnök ügyvédje "felesleges cselekményeknek" nevezte a házkutatásokat, amelyeket annak ellenére rendelt el a vizsgálóbíró, hogy az utóbbi két hétben minden kért dokumentumot megküldött neki a volt államfő. Ezek az iratok a bizonyítékok arra az ügyvéd szerint, hogy a sajtóban emlegetett állítólagos titkos randevúk Liliane Bettencourt-ral "abszolút lehetetlenek" voltak. Mégpedig azért, mert 2007-ben az akkor már elnökjelölt Sarkozy minden mozgását a biztonsága biztosításával megbízott rendőrtisztek ellenőrizték. Az ügyvéd elmondta, hogy keddi levelében a rendőrök személyazonosságát is közölte a bíróval, annak érdekében, hogy azok igazolják: "csak egyetlen találkozóra került sor 2007. február 24-én Liliane Bettencourt otthonában, mégpedig az azóta elhunyt férjével, André Bettencourt-ral".
A L,Oréal kozmetikai birodalom örököse, Liliane Bettencourt és lánya között évekig jogi vita folyt Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A bíróság tavaly gyámság alá helyezte a 89 éves milliárdost. A családi viszályban perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételekből két és fél évvel ezelőtt a francia sajtóban publikált részletek alapján merült fel a gyanú, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó feltehetően Sarkozy elnök mellett több volt kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg, és a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette.
Az ügyben a bordeaux-i ügyészségen februárban már vádat emeltek Eric Woerth, a francia kormánypárt és Nicolas Sarkozy államfő 2007-es elnökválasztási kampányának egykori pénztárnoka, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszter ellen. Sarkozy egykori közeli munkatársát "illegális párt-, illetve kampányfinanszírozással" gyanúsították meg, amiért feltehetően az elnök 2007-es választási kampányához szabálytalan módon fogadott el támogatást.
A gyanú szerint ugyanis Woerth a kormánypárt pénztárnokaként a legjelentősebb francia adófizetőktől, köztük Bettencourt-tól is rendszeresen vett át készpénzben az engedélyezettnél magasabb összegű adományokat a jobbközép párt és Sarkozy kampánya számára.
A volt miniszter tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, de Bettencourt vagyonkezelő cégének könyvelője a rendőrségen beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyből végül a pénztárnok Sarkozy kampányának finanszírozására 50 ezer eurót átvett a vagyonkezelő cég vezetőjétől. A könyvelő állítása szerint a Bettencourt-házban évtizedek óta megszokott volt, hogy politikusok a vacsoravendégségekről készpénzzel teli borítékkal távoztak. A könyvelő az asszony bankszámlájáról a napi kiadásokra hetente 50 ezer eurót vett fel, amelyet Liliane Bettencourt vagyonkezelő cége vezetőjének kellett átnyújtania. Ebből kaptak a házban megforduló politikusok.
A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése