Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 24. 13:02, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Meghaladta a 45 milliót a beadott oltásdózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 45 milliót a beadott oltásdózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 45 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint eddig 33 388 637-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott három oltóanyag - a Pfizer/BioNTech, az Oxford/AstraZeneca vagy a Moderna - valamelyikéből.

Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 63 százaléka már részesült az első oltási dózisban.

A szaktárca pénteki tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 11 623 671 embernek adták be, így az első és a második beadott oltási adagok száma együtt 45 012 308.

Mindez azt is jelenti, hogy alig több mint három hét alatt tízmillió adag oltást adtak be Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium ugyanis március 31-én számolt be arról, hogy átlépte a 35 milliót a beadott első és második dózisok együttes száma.

A brit egészségügyi hatóságok jelenleg arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két oltási dózis beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik.

Ennek alapján a mostani időszakban már jóval meghaladja a naponta beadott második dózisok száma az első adagokét.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti beszámolója szerint az utóbbi egy napban 130 986 első és 431 070 második dózist adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásokból.



A múlt hónapban volt olyan időszak, amikor jelentősen meghaladta a 700 ezret a naponta beadott első oltási adagok száma; az eddigi napi rekord a március 20-án beadott 752 308 első dózis.

A brit kormány a múlt héten bejelentette, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja az április 15-e kitűzött határidő előtt két nappal megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, és a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) Angliában megkezdte a 45-49 év közötti korosztály oltását.

A brit kormány következő célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - részesüljön a koronavírus elleni oltás első adagjában.

Brit kutatók ugyancsak pénteken ismertetett vizsgálati eredményei szerint a nagy-britanniai oltási kampányban használt két fő vakcina, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, illetve a Pfizer és BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen adag beadása után is jelentősen csökkenti a fertőződés és a megbetegedés esélyét.

A brit statisztikai hivatal (ONS) és az Oxfordi Egyetem által 372 ezer ember bevonásával elvégzett felmérés a BBC ismertetése szerint azt mutatta ki, hogy a Oxford-AstraZeneca- és a Pfizer-BioNTech-vakcinák első adagjával december és április eleje között beoltottak esetében átlagosan 65 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőződés esélye.

Az átlagon belül a Covid-19 betegség tüneteinek kialakulásával járó koronavírus-fertőződés kockázata 74 százalékkal, a tünetmentesen lezajló fertőződéseké 57 százalékkal mérséklődött három héttel az első oltási dózisok beadása után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése