Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 29. 07:13, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Megmenekül a BKV

Megmenekül a BKV

A kormány szerdai ülésén döntött, hogy a BKV 2012-ben lejárandó hitelállományával kapcsolatban elvi garanciát vállal, ha a főváros készfizető kezességet vállal a BKV hitelállományáért – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Ezzel a BKV 2012-es finanszírozása megoldódott – olvasható a közleményben. A középtávú fenntartható finanszírozási konstrukcióval kapcsolatos tárgyalásokat a kormány által kijelölt delegáció tovább folytatja a fővárossal – tették hozzá.

Ismert, Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester hétfőn, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének szünetében azt mondta, szerdán dönthet az állami garanciáról a kormány. Ezt a fővárosnak és nem a BKV-nak nyújtják, mivel a kormány jelezte, csak Budapestnek ad állami garanciát. A közgyűlés hétfői rendkívüli ülése ezért arról döntött, hogy Budapest teljes garanciát vállal a BKV adósságállományára, illetve további ötmilliárd forint tulajdonosi támogatást nyújt a közlekedési cégnek.

Tarlós István akkor jelezte, hogy ezzel a lépéssel a BKV finanszírozási problémája a következő három évre megoldódik, a következő lépés a hosszú távú finanszírozás biztosítása lesz.

Köszönetnyilvánítás

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága szerdai közleményében köszönetet mondott a kormánynak a BKV teljes, 63,1 milliárdos, ez évben lejáró adósságállományára vállalt állami garancia miatt. Mint írták, a hitelező bankokkal az előzetes egyeztetések megtörténtek, így a BKV legsúlyosabb problémája megoldódik. A pénzintézetekkel való részletes megállapodás kidolgozása folyamatban van.

A Városháza jelezte azt is, hogy a BKV hosszú távú finanszírozásáról jövő héten folytatja az egyeztetéseket Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, illetve Tarlós István főpolgármester.

Meglepő rugalmasság

A főpolgármester korábban arról is szólt, a bankok szigorú szabályaihoz képest váratlanul rugalmasak és konstruktívak a BKV adósságának finanszírozásával kapcsolatban, mindegyik pénzintézettel meg lehetett állapodni az adósságok refinanszírozásáról.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben