Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 07. 08:59, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Mike Pompeo ismét Kínát teszi felelőssé a járványért

Mike Pompeo ismét Kínát teszi felelőssé a járványért

Ismét Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében.

Pompeo ugyanakkor újságírói kérdésre is tartózkodott attól, hogy megismételje vasárnapi interjújának azon állítását, mely szerint Washingtonnak "jelentős számú bizonyíték" áll rendelkezésére arról, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadult ki.

A miniszter csupán azt ismételte meg, hogy Peking tudott a vírus terjedéséről és megakadályozhatta volna a világjárvány kirobbanását. "Volt választási lehetőségük, de úgy döntöttek, hogy elfedik a járvány vuhani kirobbanását" - fogalmazott.

Az amerikai politikai élet szereplői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a járvány eredetéről. Kedden például Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: változatlanul nem tudható bizonyossággal, hogy honnan ered a vírus. Amikor szerdán az egyik újságíró rákérdezett erre, Mike Pompeo azzal válaszolt: "hagyjuk már ezt abba, maguk állandóan azon erőlködnek, hogy viszályt szítsanak az amerikai tisztségviselők között". Majd azt állította, hogy a kormányzat tisztségviselőinek minden korábbi nyilatkozata koherens volt.

Pompeo azt hangoztatta szerdán, hogy a korábbi nyilatkozatok arról tanúskodnak, hogy az amerikai kormányzat "megpróbálja megtalálni a helyes választ" a vírus eredetére. Mint fogalmazott: " Mindannyian egyértelmű válaszokat akarunk, különböző helyekről származó, eltérő válaszaink vannak. Arra is van bizonyíték, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki, és arra is, hogy nem így van" - szögezte le.



Az amerikai külügyminiszter szerdán felszólította Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetőjét, hogy "hívja meg" Tajvant a szervezet május 18-19-én tartandó éves közgyűlésére. "Minden országot, beleértve az európaiakat is, arra szólítok fel, hogy támogassa Tajvan részvételét megfigyelői státusban az Egészségügyi Világszervezetben és az ENSZ más szervezeteiben" - fogalmazott Pompeo. Az Egyesült Államok egyébként még nem közölte, hogy részt vesz-e a WHO májusi tanácskozásán, és Pompeo nem utalt arra, hogy az amerikai részvétel esetleg Tajvan meghívásától függne.

Tajvan 2016-ig megfigyelői státuszt élvezett a WHO-ban, akkor azonban kizárták, mert Caj Jing-ven, a 2016 januárjában megválasztott új elnök visszautasította, hogy elismerje, Tajvan (hivatalos nevén: Kínai Köztársaság) a Kínai Népköztársaság része.

Cuj Tian-kai, Kína washingtoni nagykövete a The Washington Post című lapban megjelentetett publicisztikájában szerdán arra szólította fel az amerikai kormányzatot, hogy hagyjon fel Kína világjárvány miatti hibáztatásával. Az Itt az ideje befejezni a Kínát okoló játszadozást című véleménycikkében a nagykövet leszögezte: Kína hibáztatása nem fog véget vetni a világjárványnak. "Kína minden tőle telhetőt megtett, hogy megossza a vírussal kapcsolatos információkat" - fogalmazott a nagykövet. Majd arra figyelmeztetett, hogy az amerikai és a kínai gazdaság esetleges függetlenítése egymástól kárt okozhat mindkét ország gazdaságának és a vírus elleni küzdelemnek is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése