Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Ormos Mária: Kádár nem tudott megszabadulni Nagy Imre árnyékától

Ormos Mária: Kádár nem tudott megszabadulni Nagy Imre árnyékától

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt vezetője haláláig nem tudott megszabadulni az uralma alatt kivégzett Nagy Imre volt miniszterelnök árnyékától - mondta Ormos Mária történész csütörtökön Budapesten, a Politikatörténeti Intézetben.

Az akadémikus a Mozgástér és kényszerpálya a modernkori magyar történelemben 1945-től napjainkig című előadásában rámutatott: nem világos pontosan, milyen körülmények között döntöttek Nagy Imre és társai kivégzése mellett, az ezzel foglalkozó kutatók azonban azt valószínűsítik, hogy Kádár János döntése volt a halálos büntetés, mert "Nagy Imrének már a neve is veszélyt tartogatott" számára, és "nem kellett őt személyesen gyűlölnie ahhoz, hogy mindenáron meg akarjon szabadulni tőle".
A Politikatörténeti Intézet előadás-sorozatának keretében tartott rendezvényen a történész kiemelte: Kádár az 1956-os forradalom leverésekor "jól nem dönthetett", mert ha nem vállalta volna a rendcsinálást, akkor "karanténban találta volna magát", és helyette Rákosi Mátyás vagy Münnich Ferenc került volna hatalomba, így azonban "Kádár helytartószerepet töltött be".
Mint mondta, 1956-ban Kádár megtette "a Moszkvát megnyugtató legfontosabb lépéseket", már 1956 decemberében ellenforradalomként "bélyegezték meg" a forradalmat, ez pedig megalapozta a megtorlást. A megtorlást igyekezett korlátozni, miközben a Kínai Kommunista Párt példás büntetést követelt, az NDK pártvezetői pedig sürgették, hogy "20 ezer árulót" súlyosan büntessenek meg. Kádár egykori katonatiszteket szeretett volna a megtorlás középpontjába állítani, de mivel közülük nemigen maradt senki Magyarországon, így "néhány tucat értelmiségi mellett munkás és parasztfiatalok lettek az áldozatok".
Ormos Mária kitért arra, hogy a szovjet megszállók több száz magyar forradalmárt akartak elszállítani a Szovjetunióba, de Kádár ezt megakadályozta, ezután őket Magyarországon internálták.
Megemlítette: 1956-ban a közvélemény és sok politikai vezető is naivnak és hiszékenynek bizonyult, azt hitték, hogy a magyar ügy mellé állnak a nyugati hatalmak. Az Egyesült Államok nem volt hajlandó Európában "a kialkudott állapoton" változtatni.
Az akadémikus megjegyezte: a Kádár-rendszer "fénykorának" elején, 1963-tól kezdték készíteni az új gazdasági mechanizmus tervét, ezzel együtt nagy nyugati hitelfelvételeket is kilátásba helyeztek. Ez azonban az NDK tiltakozásába ütközött, utóbbi állam azt hangoztatta, hogy ne támogassák Magyarországot a nyugatnémet és más nyugati államok.
Szólt arról is, hogy Kádár János a későbbiekben úgy ápolta a moszkvai pártvezérekkel a kapcsolatát, hogy a "saját kicsi barakkját igyekezett vidámabbá tenni".
Elmondta, a szocialista táborban esetleges volt a devizák átszámítása, többi között emiatt "hosszabb távon így csak tönkremenni lehetett". A rendszerre egyre nagyobb politikai nyomás nehezedett, amelynek következtében "a pártelit csendben feladta a játszmát", de "nem vonult le a politikai porondról". A rendszerváltással ugyanakkor nagyon megnőtt az ország mozgástere - tette hozzá.
Ormos Mária szerint a rendszerváltást közvetlenül követően hiányoztak "a zseniális és szakértelemmel rendelkező vezetők", hogy az új gazdasági szerkezetet sikeresen létrehozzák. Meglátása szerint alkotmányjogi szempontból az ország nagy lépéseket tett a rendszerváltással, ugyanakkor az adósságcsapdából nem sikerült kikerülnie.
A rendezvényen Földes György, a Politikatörténeti Intézet vezetője "gyalázatos politikai támadásnak" nevezte, hogy a pártállam idején keletkezett, náluk őrzött irataik egy részét a kormányzat szeretné beolvasztani az országos hatáskörű nemzeti levéltárba. Annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani belpolitikai helyzetet "hideg polgárháború" jellemzi, amelynek során egyebek mellett az intézményükre vonatkozó intézkedések jogi alapját az alaptörvény szintjére emelik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során