Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Július 02. 17:14, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Tavares-jelentés - Weber, Swoboda, Verhofstadt, Cohn-Bendit

Tavares-jelentés - Weber, Swoboda, Verhofstadt, Cohn-Bendit

A Tavares-jelentésről folytatott keddi strasbourgi európai parlamenti (EP-) vitában Manfred Weber német néppárti képviselő kettős mércével vádolta a Tavares-jelentés támogatóit, szóvá téve azt, hogy sem Romániáról, sem Bulgáriáról nem voltak hajlandóak ilyen vitát folytatni.

A jelentés tartalmát bírálva felhívta a figyelmet egyebek közt arra, hogy a dokumentum bírálja a család fogalmának magyar alkotmányos meghatározását, ugyanakkor viszont a Lisszaboni Szerződés értelmében, a szubszidiaritás elve alapján az ilyen kérdéseket minden tagország saját maga szabályozhatja.
"Bízunk Magyarországban, Magyarország a szabadság hazája" - mondta Weber.
Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető azt mondta, csalódást keltettek benne Orbán Viktor szavai. Szerinte a bíráló hangok nem Magyarország ellen, hanem a jogállamiság érdekében hangzanak el.
Swoboda vitába szállt Weberrel, szerinte Romániáról igenis folyt vita az EP-ben. A szocialista képviselőcsoport vezetője feltette egyebek közt azt a kérdést, miért nem érkeznek a befektetők Magyarországra, "ha ott minden virágzik". Ez a kijelentése arra késztette Szájer Józsefet, az EP néppárti frakcióvezető-helyettesét, hogy megkérdezze Swobodát, honnan veszi, hogy elmaradnak a külföldi befektetők. Szájer szerint a tényszerű adatok ennek ellentmondanak. Swoboda válaszában ténykérdésnek nevezte, hogy a külföldi befektetők körében csalódás uralkodik Magyarországot illetően.
Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető a Velencei Bizottság alkotmányjogász szakértőinek jelentésére hivatkozott az EP-vitában, azt igyekezvén alátámasztani, hogy nem politikai célzatú támadás folyik Magyarország ellen.
"Vegyük ki a politikai térből a kérdést, hagyjunk fel azzal, hogy ezek politikai játékok" - javasolta Verhofstadt. Szerinte a Velencei Bizottság jelentése olyan következtetésekre jut, amelyek alátámasztják a Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentés bíráló megállapításait a magyar alkotmányosságot illetően. Külön nyomatékkal hívta fel a figyelmet a Velencei Bizottság azon állítására, miszerint Magyarországon nem válik ketté a szükséges mértékben az alkotmányozás és a napi politizálás tevékenysége.
A liberális frakcióvezető szerint az EU nem teheti meg, hogy becsukja a szemét, amikor a közös szabályok be nem tartásáról van szó.
Daniel Cohn-Bendit, a zöldpárti frakció társelnöke felszólalásában azt sugallta, hogy Orbán Viktor korábban az Európai Uniót azonosította a Szovjetunióval. Szerinte ez megengedhetetlen. Az ülést vezető Martin Schulz EP-elnök felhívta Cohn-Bendit figyelmét, nincs tudomása arról, hogy a magyar kormányfő ilyen kijelentést tett volna.
A zöldpárti politikus szavait visszautasította Szájer József is, szerinte a Szovjetuniót csak Cohn-Bendit említette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése