Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Augusztus 12. 13:01, szerda | Belföld
Forrás: mti

Több ezer éves kelta kést találtak egy szolnoki férfinél

Több ezer éves kelta kést találtak egy szolnoki férfinél

Muzeális értékű kelta kést találtak egy férfinél a rendőrök Szolnokon - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdán a police.hu honlapon.

A közlemény szerint a rendőrök B. J. szolnoki lakásában, a ruhásszekrényben találták meg a régészeti leletet, amely ismeretlen időpontban és helyen, valószínűleg földmunka során kerülhetett elő.

A régészeti szakértő véleménye szerint az 50 centiméter hosszú, vasból készült kés az időszámításunk előtti 1-3. századból származik, és feltehetően egy kelta sírból való.

Hozzátették, B. J. azt mondta, hogy a régészeti leletet M. V-től vásárolta, aki pedig azt vallotta, hogy a tárgyat egy vásárban vette.

A két férfi ellen az NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztályának pécsi osztálya jogtalan elsajátítás vétségének gyanúja miatt folytat eljárást.

A közleményben az NNI felhívta a figyelmet, hogy aki a kulturális javak körébe tartozó talált idegen tárgyat vagy régészeti leletet nem szolgáltat be állami tulajdonba, jogsértést követ el. Ha valaki ilyen tárgyat talál, vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi múzeummal vagy jelezze a rendőrségnek - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal