Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 18. 13:23, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Vesztegetéssel vádolt bíró pere kezdődött meg a Debreceni Törvényszéken

Vesztegetéssel vádolt bíró pere kezdődött meg a Debreceni Törvényszéken

Vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolnak egy korábban felszámolási ügyekkel foglalkozó nyíregyházi bírót, akinek a büntetőpere hétfőn kezdődött a Debreceni Törvényszéken - közölte a bíróság szóvivője az MTI-vel.

Tatár Tímea elmondta, fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel, folytatólagosan elkövetett vesztegetés és folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség K.-né J. Judit bíró ellen, aki a bűncselekmények elkövetésekor az akkori Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság felszámolási ügyekben eljáró bírájaként dolgozott.
A vádirat szerint az elsőrendű vádlott bíró és a másodrendű vádlott, aki két cég képviselőjeként felszámolással foglalkozott, ügyfélként rendszeres kapcsolatban állt egymással. 2008 vége és 2010 eleje között az elsőrendű vádlott folyamatosan különböző jogtalan előnyöket kért és fogadott el a másodrendű vádlottól. H. Attila ennek fejében azt kérte, hogy a bíró hivatali kötelességét megszegve nagy számban, esetenként konkrét felszámolási ügyekben az általa képviselt cégeket jelölje ki felszámolóként.
A vádirat szerint a két vádlott hetente többször beszélt telefonon és személyesen, rendszeresen egyeztették a másodrendű vádlott felszámolási ügyeit, a bíró többször a lakásán fogadta a felszámolót, és beadványokat is átvett tőle.
Az ügyészség eljárása során kiderült, hogy a másodrendű vádlott rendszeresen szállította a bírónőt saját autóján, több alkalommal még a bíróságra is ő vitte be, rendezte a bíró autójának üzemeltetésével kapcsolatos teendőket, intézte a nő devizában lekötött megtakarításainak ügyeit, egyszer pedig még egy családi hosszú hétvégét is fizetett neki. Az ügyészség egy vádlottakkal összefüggő bérleti jogviszonyra is fényt derített, a felszámoló által képviselt cégek egyike a bíró családtagjainak betéti társaságától - amelynek székhelye a bíró lakása volt - bérelt irodát - sorolta a szóvivő, hozzátéve: két esetben konkrét pénzmozgásra is kitér a vádirat. Egy alkalommal a másodrendű vádlott egy felszámolás alatt lévő cég vezetőjétől kért 150 ezer forintot arra hivatkozva, hogy az összeget borítékban a bíróságon kell átadnia. A bíró átvette a pénzt, és a felszámolóbiztos H. Attila lett.
A Központi Nyomozó Főügyészség szerint K.-né J. Judit folyamatosan megszegte a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényben rögzített kötelezettségeit, megszegte bírói esküjét, és a másodrendű vádlottat érintő ügyekben részrehajlóan, sorozatosan jogtalan előnyöket biztosítva járt el. A felszámolókat nem véletlenszerűen és nem arányosan jelölte ki, a másodrendű vádlotthoz köthető cégek aránytalanul sok megbízást kaptak, és több esetben kollégáit is próbálta befolyásolni ennek érdekében.
Az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tett feljelentést, a bizonyítékok között pedig a vádhatóság az NBH titkos információgyűjtésére és titkos adatszerzésre is hivatkozik - mondta Tatár Tímea.
A Debreceni Törvényszéken a hétfői első tárgyaláson a másodrendű vádlott igazoltan nem jelent meg, az elsőrendű vádlott pedig nem kívánt vallomást tenni. K.-né J. Judit a nyomozás során sem tett vallomást, annyit jelentett ki, hogy a cselekményeket nem követte el és nem érzi magát bűnösnek.
A tárgyaláson az elsőrendű vádlott elmondta, hogy a vádemelés óta már nem foglalkozik felszámolási ügyekkel, cégbíróként dolgozik a Nyíregyházi Törvényszéken. Az eljárás márciusban folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során